En Äggande maträtt

Pannkakor.

Ta fram stekpannan – nu blir det fest i vårt kära land. Pannkakor är en maträtt som vi har i vår hemsidas namn men den här tidningen handlar om olika saker det är därför jag tar upp det med er.

 

Pannkakors ursprung.

I olika delar av världen fins det olika sorts pannkakor det fins tjocka och det fins smala. Vissa är söta och andra är nyttigare. Men var kommer Pannkakor i från? Det är en mycket gammal maträtt  som mänskor har ätit länge.

Den franska pannkakan kommer förmodligen från Bretagne under 1200-talet. Den har mer ägg en den svenska  pannkakan som troligen är från år 1538. (Enligt Wikipedia) Då lagade man pannkaka med en stekpanna över en eld. Sen gjorde man en smet med salt och socker i smeten.

Men vi kan vara tacksamma för att pannkakan finns än idag – Mums filibabba.

Olika maträtter man kan göra med en pannkakssmet

Pannkakor är en legendarisk maträtt. Men det är inte den enda, det finns olika sorter av den här maträtten som Raggmunk som pannkaka men man har potatis i smeten. Passar med fläsk och lingonsylt till. Våfflor en vacker sommardag med jordgubbssylt och grädde till – Mums.

Omelett med rester från kylen som man har stekt med rört ägg blir en riktig måltid

Nyttiga och onyttiga pannkakor

Pannkaka är lätt och god maträtten passar bra som lunch – det säger jag, men ni får tycka vad ni vill. Man kan göra nyttiga sorter genom att steka vanliga pannkakor som man sen äter med bacon, lite tomater, potatis eller rester – prova det – det är gott.  Det finns ugnspannkakor som är en stors pannkaka som man göra i ugnen och gör som ovan. Men om du vill ha söta så har du på sylt och socker. Det finns Crepes som är en stor och tunn pannkaka med franskt ursprung. Ovanpå kan du lägga ost, sallad, tomter, svamp, lök. Det är en fin och god förrätt och huvudrätt det kan också bli till en efterrätt. Lägg glass, grädde och sylt i Obs REKLAM VARNING! Nutella och jordgubbar är supergott. Om du vill ha sött kan du ha socker och sylt, äppelmos eller sirap.

Man det sötaste av det sötaste är grädde med jordgubbssylt till då blir maträtten en dessert istället eller ska jag säga godis jordgubbssylten är massor med socker. Men nu tror ni att jag inte gillar pannkakor med sylt, socker, sirap och äpplemos till nej det är inte sant när jag var liten åt jag pannkakor med socker sen åt jag pannkakor med sylt till. Och när jag och min familj skulle äta på restaurang  ville jag bara äta pannkokor med  grädde och sylt. Nu när jag är äldre äter jag både nyttiga och söta.

5 reaktion på “En Äggande maträtt

  1. Vilken fin artikel om pannkakor! Franska crepes heter ibland också galetter, om de är gjorde på bovete. Bovete är inte en vetesort utan en slags ris eller gräsväxt. Det är glutenfritt och passar de som inte tål gluten. Bra va! fortsätt skriva mer på er fina sida 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *